Főoldal arrow Előadások tartása

Előadások tartása

Nyomtatás Elküldés emailben

Az alábbi előadások rendelhetőek meg Schuminszky Nándortól.

  • ImageJárt-e ember a Holdon? - "Űrdeheroizálásnak" lehetne elnevezni azt a jelenséget, hogy sorra-rendre kezdik kétségbe vonni itt is, ott is az űrhajózás eredményeit. Az Egyesült Államokban Bill Kaysing mérnök, a NASA volt munkatársa könyvet írt, ezzel a sokatmondó címmel: Soha sem voltunk a Holdon! Az ilyesfajta szenzációkra éhes olvasók körében Magyarországon is meglehetős népszerűségre tett szert Csák Csaba "Járt-e ember a Holdon?" című könyve, bár a NASA viszont erőteljes kampánnyal igyekezett megcáfolni Kaysing állításait. Az előadás keretében megvizsgálom a könyv és a támogató források állításait, szembeállítva a lehetséges magyarázatokkal.
  • Valóban Gagarin volt az első az űrben? - Űrdeheroizálásnak" lehetne elnevezni azt a jelenséget, hogy sorra-rendre kezdik kétségbe vonni itt is, ott is az űrhajózás eredményeit. Magyarországon Nemere István "Gagarin = Kozmikus hazugság?" című könyve nemcsak Gagarin elsőségét igyekszik cáfolni, hanem magát az űrutazás tényét is kétségbe vonja. Az előadás keretében igyekszem megvilágítani az űrrepüléshez kapcsolódó ellentmondásokat, amelyek mégsem állnak szemben a lehetséges magyarázatokkal.
  • Ingajárat a világűrbe - 1961-től húsz esztendőn át egyszer használható űrhajókkal tettük meg az első lépéseket a kozmosz országútján. A kozmikus versenyben a gazdaságosság vajmi keveset számított, míg 1981-ben felemelkedett a "Nagy Madár", amely rakétaként indul a világűrbe, de repülőgépként száll le a földre. Az előadás bemutatja a többször felhasználható, amerikai és szovjet űreszközt, az űrrepülőgépet.
  • Szojuzokon a Föld körül - Hetedikként a világ űrhajós országai sorában hazánk is képviselteti magát, Farkas Bertalan révén. Hogyan jutott el az első magyar a világűrbe? Társelőadó: dr. Magyari Béla nyug. áll. mérnök-ezredes, aki tartalékként ott állhatott a küszöbön, amelyet mégsem léphetett át...
  • Verseny a Hold eléréséért - Az előadás hallgatósága megtekintheti és meghallgathatja a hatvanas évek két űrnagyhatalmának "mérkőzését": ki éri el előbb a Holdat? Az akkoriban szupertitkosnak számító szovjet felvételek értetik meg, hogy miért nem estek át szovjet vámvizsgálaton a Holdra leszálló amerikai űrhajósok?
  • ImageBalesetek égen s földön - A mind hétköznapibbá váló űrrepülések közepette büszkén hirdettük a kozmosz meghódítását, az alattomos gondolatot, hogy megannyi sikeres start után egy tragédia is bekövetkezhet, gyorsan kitöröltük fejünkből. Strucchoz hasonlóan homokba dugtuk a fejünket, hogy ne lássuk a katasztrófák láng- és füstfelhőjét, a hozzátartozók arcát. A tragédia mégis mindig eljött, bizonyítván, hogy a világűr "meghódításának" még igencsak az elején tartunk, a nagyszerűnek kikiáltott űrrepüléseinkkel éppen csak megérintettük a kozmosz szélét... Az új tragédiák mindig felidézik a korábbiakat. Most, a XXI. század elején emlékezzünk azokra, akiket meglegyintett a halál szele, és azokra, akik életüket áldozták az űrhajózás, űrrepülés évtizedei alatt.

Időtartam, kérdések és válaszok: az előadások időtartama 60-70 perc, a végén lehetőség van konzultációra. Az előadó vállalja, hogy a helyszínen válasz nélkül hagyott kérdésekre írásban, telefonon, elektronikus levélben tér vissza.

Technikai igény: az előadások mindegyike számítógépes illusztrációra épül. Képnézegető és videólejátszó program szükséges, amely alkalmas CD-ről bemutatni kép- és videofájlokat projektoros vetítővel. Mindegyik előadáshoz tartozik video-, illetve DVD-film, melyek további illusztrációs lehetőséget adnak.

Előadói díj: nettó 10 ezer forint + útiköltség.

Kapcsolatfelvétel: Ez az e-mail cím védve van reklámlevelek ellen. Javascript-re van szüksége, hogy megnézze.

 

      © Copyright MCSE Kiskun Csoport, 2000-
                    ÜzenethagyásHozzáadás a KedvencekhezImpresszum