Főoldal arrow Schumi-hírek
Schumi-hírek
Magyar föld az űrből
Szerző: Schuminszky Nándor | 2008. April 02., Wednesday

A tavalyi húsvéti ünnepeket még a világűrben, az ideit már Magyarországon töltötte a világ ötödik fizető űrhajósa, a magyar származású Charles Simonyi – mindkettőt keményen végigdolgozva.

Várólista – űrutazásra
Szerző: Schuminszky Nándor | 2007. September 10., Monday

A magyar idő szerint augusztus 8-án 0 óra 26 perckor induló Endeavour űrrepülőgép fedélzetén egy új űrrekord születik meg az elemelkedés pillanatában. Az első űrrepülésre várakozók sorában az STS-118 személyzetének egyik újonca, Barbara Morgan tanárnő fog rögtön az élre ugrani.

Eladó űrkutatási tárgyak
Szerző: Schuminszky Nándor | 2007. September 05., Wednesday

Eladó űrkutatási-űrhajózási tárgyak: Mercury, Gemini, Apollo, Skylab, ASTP, Space Shuttle, más űrkutatási és űrhajózási VHS kazetták, mint például: Journey to Space, Spaceflight 1-4 stb., német, angol és orosz nyelvű könyvek, poszterek, elektromos marsjáróval kiegészített társasjáték (marskutatás). Kívánságra részletes tárgy- és árlistát küldök.

Új Horizont
Szerző: Schuminszky Nándor | 2007. August 02., Thursday
A NASA New Horizons (Új Látóhatárok) nevű űrszondája, - többszöri halasztás után - végül január 19-én sikeresen pályára állt egy módosított Atlas-V hordozórakéta segítségével. A Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (APL) űrszondája minden idők legnagyobb sebességével, - több mint 58 ezer km/ó - indult el, de még így is 9 év kell ahhoz, hogy céljához, a Naprendszer "utolsó" bolygójához érkezzen. A New Horizons útja természetesen ott nem ér véget, nem "áll meg", a cél a mérési-kutatási tervek teljesítését jelenti. Az űrszonda folyamatosan száguld tovább, és a két Pioneer, valamint a két Voyager után az ötödik űreszköz lesz, amelyik kijut a csillagközi térbe.
Meghalt Walter Schirra
Szerző: Schuminszky Nándor | 2007. June 11., Monday

Már csak ketten maradtak a NASA első űrhajós csoportjából. Nyolcvannégy éves korában csütörtökön elhunyt Walter M. Schirra amerikai űrhajós, az egyetlen a Mercury Seven-ből, aki részt vett a Gemini és az Apollo programban is. A család közlése szerint a halál természetes okok miatt következett be, erősítette meg David Mould, a NASA washingtoni sajtótitkára. Bár tudomása szerint Schirra rákban szenvedett, de nem valószínűsítette, hogy ez közvetlenül vezetett volna az űrhajós halálához.

STS menetrend
Szerző: Schuminszky Nándor | 2007. May 29., Tuesday

A jó ütemben haladó haladó javítási munkálatok eredményeképpen, május 16-án kigördülhet az Atlantis űrrepülőgép a 39/A jelzésű indítóhelyre – jelentette be Kyle Herring NASA szóvivő. Mint lapunk megírta, a március 15-ei startra készülő Atlantis központi hajtóanyag-tartályának külső burkolatán több mint kétezer kisebb-nagyobb bemélyedést ütött a Floridára lecsapó jégzivatar. A NASA szakemberei a hibák kijavítása mellett döntöttek, hogy a tervezett menetrend tartható legyen, pontosabban az év végére visszazökkenjenek a rendes kerékvágásba.

Visszatért a Szojuz TMA-9
Szerző: Schuminszky Nándor | 2007. May 28., Monday

Szombaton magyar idő szerint 14:32-kor Dzsezkazgan városától 135 km-nyire északkeletre sikeresen földet ért a Szojuz TMA-9 űrkabinja a Nemzetközi Űrállomás 14. alapszemélyzetével, a Tyurin-Lopez-Alegria űrpárossal, és a világ ötödik fizetős űrhajósával, a magyar származású, amerikai szoftverfejlesztő mérnök, Charles Simonyival. A leszállást, a kazahsztáni célterületen dúló, kisebbfajta árvíz miatt halasztották szombatra.

Simonyi ma visszatér az űrből!
Szerző: Schuminszky Nándor | 2007. May 19., Saturday

Az előzetes tervek szerint ma, magyar idő szerint délután fél három óra körül fog földet érni a Szojuz TMA-9 űrkabinja a Nemzetközi Űrállomás 14. alapszemélyzetével, a Lopez-Alegria-Tyurin űrpárossal, és a világ ötödik fizetős űrhajósával, a magyar származású, amerikai szoftverfejlesztő mérnök, Charles Simonyival. A leszállást, a kazahsztáni célterületen dúló, kisebbfajta árvíz miatt halasztották szombatra.

Második helyezés
Szerző: Schuminszky Nándor | 2005. September 13., Tuesday
Schuminszky Nándor a Magyar Rádió, a Hírközlési Múzeumi Alapítvány Postamúzeuma, a Magyar Katolikus Rádió Rt., a Méliusz Rádió, a Sirius Rádió és a Coolfm Rádió közös pályázatán 2. helyezést ért el.
Határ a csillagos ég...
Szerző: Schuminszky Nándor | 2005. March 08., Tuesday
A Magyar Űrkutatási Iroda, a Magyar Asztronautikai Társaság, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a Magyar Hadtudományi Társaság Légierő Szakosztálya "Határ a csillagos ég" címmel a magyar űrhajós repülésének 25. évfordulója alkalmából országos középiskolai vetélkedőt hirdet.
Űrkiállítás az OKK-ban
Szerző: Schuminszky Nándor | 2004. March 16., Tuesday
Március 9-én Valerij Platonov főigazgató és dr. Magyari Béla a Magyar Asztronautikai Társaság elnöke (aki Farkas Bertalan tartaléka volt) nyitotta meg a Jurij Gagarin születésének 70. évfordulója alkalmából, a budapesti Orosz Kulturális Központban megrendezett űrkiállítást.
Közép-Európa első űrmúzeuma nyílhat meg Magyarországon
Szerző: Schuminszky Nándor | 2004. February 27., Friday
Már csak a Pest megyei Kistarcsa döntésén múlik, hogy a közeljövőben megnyílhat-e térségünk első űrmúzeuma. Évtizedes gyűjtőmunka eredményét tekinthetik meg a látogatók egy állandó kiállítóhelyen, ha az önkormányzati vezetők is elfogadják a tervezetet.
Űrmúzeum nyílhat Kistarcsán
Szerző: Schuminszky Nándor | 2004. February 12., Thursday
A hajdani kistarcsai internálótábor területén megnyílhat Közép-Európa első űrmúzeuma, amennyiben a helyi önkormányzat elfogadja ennek tervét. Erről szóló terveiről Schuminszky Nándor gyűjtő tájékoztatta szerdán az MTI-t. Az űrkutatással kapcsolatos tárgyakat, dokumentumokat gyűjtő elektroműszerész elmondta: a látogatók a múzeumban megismerkedhetnének a különböző űrjárművek makettjeivel, közöttük annak a Szojuz űrhajónak a makettjével is, amellyel 1980-ban Farkas Bertalan utazott a világűrbe. Az űrhajósok által használt tárgyak, eredeti űrételek is helyet kapnának itt, csakúgy mint az űrkutatással kapcsolatos könyvek, újságcikkek tömkelege - tette hozzá.
Kistarcsa az űrbe megy
Szerző: Schuminszky Nándor | 2004. February 09., Monday

Feltehetően Kistarcsa lesz a szerencsés település, amely otthont adhat Magyarország, de lehet, hogy Közép-Európa első űrmúzeumának. A kiállítás anyagát Schuminszky Nándor bocsátaná a múzeum rendelkezésére, aki évtizedek alatt hatalmas gyűjteményt hozott létre.

Űrmúzeum és űrbázis - Magyarország
Szerző: Schuminszky Nándor | 2003. April 09., Wednesday
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Egy régóta dédelgetett tervemhez kérem a segítségét, elérkezettnek találva az időt, hogy megkérdezzem: lehetséges lenne-e az Ön irányításával, támogatásával létrehozni az első magyar űrmúzeumot, (vagy inkább űrbázist) ahol:
Sky-gyűjtemény
Szerző: Schuminszky Nándor | 2003. April 09., Wednesday
Schuminszky Nándor űrgyűjteményét a Mai Nap 2003. március 28-i számában mutatta be. A képekért külön köszönet illeti Veljanovics Anna fotóriportert.
Meghalt a szovjet űrhajózás "szürke eminenciása"
Szerző: Schuminszky Nándor | 2003. April 06., Sunday
Hangját régóta ismerhették a tévénézők, hiszen az űrhajósoknak ő adta meg a felszállási engedélyt a bajkonuri betonon. Alakját csak hátulról mutatták a kamerák, élete titokban zajlott, akárcsak a híres Főtervezőé, Szergej Koroljové.
Ősbemutató a világűrben - A KFT együttes új albumát elsőként a Földönkívüliek hallhatják
Szerző: Schuminszky Nándor | 2003. February 02., Sunday
A KFT együttes tizennégy év elteltével új albumon dolgozik. A tavasszal megjelenő cédé bizonyára csemege lesz a kiéheztetett rajongóknak. Tény, hogy már az ősbemutató is meghökkentő kozmikus esemény.
A KFT itthon mindig elsőként alkalmazta a még éppencsak felbukkanó legkorszerűbb technikákat.
Tévedni tilos!
Szerző: Schuminszky Nándor | 2002. October 11., Friday
Eugene Kranz, a NASA legendás, nyugdíjas űrrepülési igazgatója, pályafutása folyamán végig egy mottót vallott: "Hibázni nem lehet". Most ezt a mottót a mindennapi életbe ülteti el, amikor szerte a világon előadásai során megosztja az emberekkel tapasztalatait, mint legutóbb szeptember 24-én Budapesten.
Space Exhibition of Cosmonautics Day
Szerző: Schuminszky Nándor | 2002. April 13., Saturday
Space exhibition was from April 13 until 20 for Cosmonautics Day in Kiskőrös. (This is a small town in centre of Hungary). The exhibition has showed for people 35 years ago opened Soyuz program. The Hungarian people can see firstly the Soyuz spaceship all versions included military and moon landing issues too. Also the people have getting acquainted Hungarian cosmonaut's some souvenirs.
Pille(könnyű) történet
Szerző: Schuminszky Nándor | 2001. December 11., Tuesday
A Magyar Űrkutatási Iroda 10 éves születésnapja alkalmából idén is megtartották a magyar űrnapot, az űrkutatási szakemberek találkozóját az érdeklődő közönséggel. Az ülést Detrekői Ákos az MTA rendes tagja nyitotta meg, majd Manninger Jenő a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára köszöntötte a résztvevőket.
A Magyar Asztronautikai Társaság új elnöke
Szerző: Schuminszky Nándor | 2001. November 14., Wednesday
Bognár László űrorvos halálával megüresedett MANT elnöki székére a jelölőbizottság előkészítő munkája nyomán, hárman pályáztak december 10-én.
Rólunk
Szerző: | 2000. January 01., Saturday

 

      © Copyright MCSE Kiskun Csoport, 2000-
                    ÜzenethagyásHozzáadás a KedvencekhezImpresszum