Főoldal arrow Rólunk arrow Híreink
Híreink
Ponori Thewrewk Aurél bibliográfiája
Szerző: Keszthelyi Sándor és Sragner Márta | 2014. October 15., Wednesday
Elment a magyar csillagásztársadalom újabb nagy alakja, Ponori Thewrewk Aurél.

Az alábbi bibliográfiával szeretnénk tisztelegni Aurél bácsi emléke előtt mely Az összeállítás a Csimabi (A csillagászat magyar nyelvű bibliográfiája) alapján készült. Az adatgyűjtésben Bartha Lajos, Gyarmathy István, Halmai István, Hevesi Zoltán, Keszthelyi Sándor, Kocsis Antal, Perkó Zsolt, Piriti János, Ponori Thewrewk Aurél, Rezsabek Nándor, Sragner Márta,  Szabados László, Tóth Imre, Tuboly Vince, Vaskúti György, Veres József vett részt.

Horvai Fernc űrkutatási előadása Kiskőrösön
Szerző: Szűcs László | 2013. April 10., Wednesday
Csoportunk szervezésében a Kiskőrösi Általános Iskolában tartott egy nagysikerű előadást Horvai Ferenc, a Magyar Űrkutatási Iroda munkatársa. Az előadás "meglepő módon" az űrkutatás múltjáról és jelenéről szólt. Az alábbi írás elkövetője Nagy Attila tagtársunk volt...
Évadkezdet a Csonkatoronynál
Szerző: Szűcs László | 2013. April 10., Wednesday
Tagságunk nagyrésze városokban vagy falvakban lakik. Ezekről a településekről köztudomású, hogy igen jól ki vannak világítva manapság (gazdasági válság ide, vagy oda), ami tulajdonképpen nem lenne baj, ha nem tenné tönkre a csillagos égbolt megfigyelhetőségét, szegény amatőrcsillagászok nagy bánatára. Így aztán csoportunk keresett egy olyan helyszínt, amely zavaró fényektől viszonylag mentes, de még sincs túl messze a lakóhelyünktől.
Soltszentimre mellett a pusztában található egy templom-rom, amelyet Csonkatoronynak neveznek a környékbeliek. Csoportunk ide jár havi rendszerességgel már több éve a kedvező körülmények miatt. Itt szoktunk sütögetni, beszélgetni, vörösszínszűrőzgetni (vörösbor), és nem utolsó sorban távcsövezni. Egymás között már egy ideje csak "Sonkatoronynak" hívjuk ezt a helyet utalva a jó hangulatú sütögetésekre.
Szöllősi Atilla tollából olvashatunk az alábbiakban egy személyes hangvételű beszámolót, az első tavaszi "sonkatornyolásról"...
Beszámoló az Eperföldi Csillagászati Napról
Szerző: Szűcs László | 2013. April 07., Sunday
Évek óta nagy sikerrel megtartott hagyományos rendezvényeink egyike, az Eperföldi Csillagászati Napok, amely a címben sugalltakkal ellentétben Kalocsán, az Eperföldi Általános Iskolában valósítunk meg. Az idei évben talán még nagyobb érdeklődés övezte programunkat, mely március 23-án volt. Az alábbi élménydús beszámolót, Nagy Attila tagtársunk "követte" el...
Boromisza Ferenc beszámolója a 2011-es Kiskun táborról
Szerző: Szűcs László | 2013. March 31., Sunday
Bár a táboron sokan vettek részt, de mégis csak kevesek vették a bátorságot, hogy leírják élményeiket, tapasztalataikat a 2011-es Kiskun-Neptunusz észlelőtáborról. Az alábbiakban közreadjuk az egyik legbátrabb tagtársunk beszámolóját:
Beszámoló a X. Kiskun-Neptunusz Észlelőtáborról
Szerző: Walter Heléna | 2010. October 18., Monday
Idén tizedik alkalommal került megrendezésre a Kiskun-Neptunusz Csillagászati Észlelőtábor a jászszentlászlói Kézműves Tanyán, július 12-ei kezdettel.
Csillagos nap a Planetáriumban
Szerző: Szűcs László | 2010. September 02., Thursday
Még 2009-ben egy Zöldernyős egyeztetésen azt beszéltük meg, hogy 2010 tavaszán az egyik nagyrendezvénynek, a Kecskeméti Planetárium ad otthont. Így került megszervezésre március 21.-i Csillagos nap a Planetáriumban. Aki a programokon részt vett, az megtapasztalhatta, hogy a csillagászat valóban szintetizáló tudományág (az asztronómiának minden természettudományhoz van köze), és a természetvédelemmel is sok kapcsolódási pontja van.
Kiskunok Energiatakarékossági Világnapon
Szerző: Szűcs László | 2010. September 02., Thursday
A Kecskeméti Planetárium és a Zöld Ernyő Mozgalom megállapodása alapján, 2010-ben a jelentősebb környezetvédelmi ünnepeken, a Planetárium is képviselteti magát a Zöld Ernyős rendezvényeken. Ezen programok sikeréhez, pedig az MCSE Kiskun Csoport is hozzá járul a maga eszközeivel. Az idei év első nagyobb megmozdulása az Energiatakarékossági Világnap volt, ahol Csoportunk távcsöves bemutatót tartott.
Kiállítás és előadás Fülöpszálláson
Szerző: Morvai József | 2010. March 25., Thursday

Fülöpszállásiak keresték a helyüket az Univerzumban

 

Az idei tavaszi előadás- és kiállítás-sorozat következő állomása Fülöpszálláson volt.

2010. 03. 19-én bemutatkozott a Tegyünk Fülöpszállásért Egyesület a régi könyvtár épületében.

Az első programjuk az MCSE Kiskun csoport - Neptunusz amatőrcsillagász kör szervezésében a faluba hozott és két hétig látható asztrofotó-kiállítás megnyitása volt.

Kiállítás és előadás Hartán
Szerző: Énisz Tamás | 2010. March 15., Monday
Március 6-án tartotta évadnyitó előadását az MCSE Kiskun Csoport - Neptunusz amatőrcsillagász Kör, melynek első helyszíne Hartán volt a Művelődési Házban.
Kiskunok az apostagi Ladik Fesztiválon
Szerző: Morvai József | 2009. November 16., Monday
Morvai József és Németh Zoltán nagy sikerű távcsöves bemutatót tartott augusztus 1.-én szombaton  Apostagon, a Ladik Fesztiválon. Rövid élménybeszámolót is írtak az eseményről:
Szöllősi Attila beszámolója a 2009-es Kiskun táborról
Szerző: Szöllősi Attila | 2009. August 26., Wednesday

Nem találok szavakat az idei Kiskun táborra...                       Na de mégis csak ritka jó csillagász tábor volt.

 

 

 

Kiskunsági Videómeteorok
Szerző: Tepliczky István | 2009. August 25., Tuesday
Személy szerint épp tíz esztendeje vettem részt egy hosszabb alföldi táborozáson - talán mindenki emlékszik rá, milyen apropóból gyűltünk össze Szatymaz mellett. Akkori pozitív élmények egy évtized után visszatértek: sötét égbolt, szinte teljes körpanoráma, horizontig lenyúló Tejút, s az időjárás is kegyeibe fogadott bennünket - hétből "hat és fél" derült éjszaka! -, látszott, ahogy a frontok hogyan oszlanak szét az Alföld fölött.
Távcsöves bemutató a Kecskeméti Arborétumban
Szerző: Szöllősi Attila | 2009. August 12., Wednesday
2009. május 8-ra, a madarak és fák napja alkalmából távcsöves bemutató lett szervezve a Kecskeméti Arborétumban. Este fél nyolcra jött értem a Szűcs Laci és bepakoltuk a Celestron 9,25 távcsövemet. Laci előttem már a Planetáriumból elhozta a Zeiss Mesniscast, így eléggé jól felszerelkezve indultunk útnak.
Múzeumok Éjszakája 2009
Szerző: Szűcs László | 2009. July 05., Sunday
Június 20.-án harmad magammal, megtartottam életem első távcsöves bemutatóját ESŐBEN! Eme esemény igaz históriáját szeretném megosztani minden kedves olvasómmal.
Asztroparty II. a Csonkatoronynál
Szerző: Szöllősi Attila | 2009. May 31., Sunday
Sziasztok !
Ez volt az eddigi legklasszabb egyéjszakás kalandom! Pontosítok: Ez volt az egyik legklasszabb, egyetlen éjszakát magába foglaló távcsövezés, mikor is nem egy jelentős csillagászati esemény miatt megyünk ki közösen egy észlelésre.
100 óra csillagászat
Szerző: Szűcs László | 2009. April 07., Tuesday
A csillagászat nemzetközi éve egyik kiemelt rendezvénye a 100 óra csillagászat nevet kapta, és 2009. április 2-5. között került megrendezése. Ezen a nemzetközi programon természetesen az MCSE Kiskun Csoport is részt vett. Az alábbiakban közzéteszünk néhány beszámolót a különböző helyszínekről.
Csillagászati est Kalocsán
Szerző: Morvai József | 2009. March 26., Thursday

A Kiskunok közreműködésével, Kalocsa-kecskeméti érseke, a Kecskeméti Planetárium MEADE LX 200 távcsövével szemlélte a Szaturnusz élről látszó gyűrűjét.

Tavaszköszöntő Bíbicváró és Csillagászat
Szerző: Morvai József | 2009. March 19., Thursday

Madarak és a csillagok

avagy nem minden távcső jó madarászni, de minden távcsővel lehet csillagászni.


10 éves a Neptunusz Amatőrcsillagász Kör
Szerző: Rezsabek Nándor | 2009. February 25., Wednesday
10 esztendősek lettünk! 1999. február 19-én hoztuk létre a Bács-Kiskun megye középnyugati részét napjainkban szervesen behálózó csillagászati szerveződést, a Magyar Csillagászati Egyesület Kiskun Csoportjának előd-, majd társszervezetét.
20 éves az MCSE
Szerző: Keszthelyi Sándor | 2009. February 20., Friday
(Újjá)születtünk: február tizenkilencedikén, vasárnap!
 
Ma 20 éve, hogy utoljára láttam Kulin Györgyöt. Ez úgy esett, hogy 20 éve alakult meg a Magyar Csillagászati Egyesület. Ez a nap - 1989. febr. 19. - akkor vasárnapi nap volt. Másoknak egy átlagos februári hétvége vasárnapja volt, talán mintha gyenge napsütéssel is jeleskedett. A napot a csillagászat magyarországi barátai is nagy izgalommal várták, hiszen erre a napra szólt a meghívó: az egyesület alakuló ülésére, a budapesti Uránia Csillagvizsgálóba. A dátum tudatos választás volt: az 1473. febr. 19-én született csillagász tiszteletére, azaz az új világképet megalkotó Kopernikusz születésnapjára tették a szervezők.
Kiskőrösi előadás és távcsöves bemutató
Szerző: Nagy Attila | 2009. January 09., Friday

November 15.-én, a hagyományokhoz híven, ismét lezajlott a MCSE Kiskun Csoport őszi kiskőrösi távcsöves bemutatója, és előtte egy rendkívül érdekes előadást halhattunk dr. Hegedűs Tibor jóvoltából mely, a  "Színpompás égi fények" címet viselte.

Felavatták Hédervári Péter emléktábláját
Szerző: Mizser Attila | 2009. January 09., Friday
November 13-án Hédervári Péter egykori lakóházának falán emléktáblát avatott a Göncöl Alapítvány és Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzata.
Őszi előadássorozat a Kecskeméti Planetáriumban
Szerző: Szűcs László | 2009. January 09., Friday
2008. október 10-11.-én a Kecskeméti Planetárium és az MCSE Kiskun Csoportja közös rendezvénysorozatot tartott Kecskeméten, több helyszínen.
Beszámoló a VIII. Neptunusz-Kiskun Csillagászati Észlelő Táborról
Szerző: Walter Heléna | 2008. July 20., Sunday
Ismét eltelt egy év, elérkezett a Kiskun tábor ideje. Idén éppen a nyolcadik. Ám ebben az évben nem a megszokott helyen, a Teleki kastélynál, Solt-Kalimajorban, hanem a jászszentlászlói Kézművesek Tanyáján került megrendezésre a tábor, július 10-13-ig.
Szöllősi Attila beszámolója a 2008 évi Kiskun táborról
Szerző: Szöllősi Attila | 2008. July 20., Sunday
  Ismét eltelt egy Kiskun tábor... Az idei évben a hagyományoktól eltérően, az utolsó pillanatban egy új helyszínre kellett átvinni a VIII. Kiskun-Neptunusz Csillagászati Észlelőtábort, nem kis izgalom elé állítva a szervezőket, és a résztvevőket is. Utólag kijelentjük, bár a költözést a kényszer szülte, de az új helyszín beváltotta a hozzá fűzött reményeket, sőt észlelési szempontból sokkal kedvezőbbnek bizonyult, mint a Kalimajor. Legalábbis ezt bizonyítják a kedvező visszajelzések. Az alábbiakban Szöllősi Attila rövid összefoglalóját adjuk közre, melyet ez úton is köszönjük, hogy elküldött.
Közös észlelés a Csonkatoronytól
Szerző: Szűcs László | 2008. May 18., Sunday

Az idei év elég szerényen indult a Kiskuncsoport részéről. Morvai Józsi egy kis ébresztő gyanánt közös észlelésre invitálta a tagtársakat a Soltszentimre melletti Csonkatoronyhoz, május 11.-én estére.

MCSE 1%
Szerző: Magyar Csillagászati Egyesület | 2008. February 18., Monday

Új év, új adóbevallás, és ismét rendelkezhetünk adónk 1%-ról. Ezúton is kérünk minden a csillagászat iránt elkötelezett embert, támogassa a Magyar Csillagászati Egyesületet, adója 1%-val.

Boros-Oláh Mónika előadása Kiskőrösön
Szerző: Szűcs László | 2007. December 19., Wednesday

Image

Néhai kedvenc főnököm szokta volt mondani, hogy "az asztronómia és a gasztronómia rokon tudományok." Én most a gasztronómiát cseréltem el (ugyanis, egy disznótorról kellett megszöknöm) egy jó csillagá.... akarom írni űrkutatási előadásra, melyet 2007 november 27.-én tartott Boros-Oláh Mónika a 3 D-s séta a Marson címmel, a Kiskőrösi Művelődési Házban.

Felhívás!
Szerző: Rezsabek Nándor | 2007. November 27., Tuesday

Támogassuk a Hédervári Péter emlékkönyv és emléktábla megvalósulását!

Hegedűs Tibor levele
Szerző: Hegedűs Tibor | 2007. November 27., Tuesday

Kedves BANACAT-látogatók, akár közelből, akár csak az Interneten távolról, akár csak lélekben gondolatban velünk volt amatőrtársak, és profi kollégák! Köszönjük mindenkinek azt a lelkes részvételt, amivel megtisztelték törekvéseinket... Köszönjük a "kemény mag"-nak és a  "holdudvar"-nak, a szimpatizánsoknak, az ötletgyáros barátainknak, a fiataloknak, az idősebbeknek, a hölgyeknek, az uraknak, a kicsiknek és a nagyoknak, az elméleti irányultságúaknak, és a megfigyelés-orientáltaknak - egyszóval mindenkinek, aki az elmúlt tíz évben akárcsak egyszer is részt vett ezeken a rendezvényeken!

III. Országos Napórás Találkozó Hartán
Szerző: Romhányi Attila | 2007. October 15., Monday
A Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) Napóra Szakcsoportjától több helyi amatőrcsillagász is meghívót kapott, a 2007. szeptember 22-én (szombat) Hartán megrendezésre kerülő III. Országos Napórás Találkozóra.
Egy laikus élményei a 2007-es Kiskun táborról
Szerző: Németh Tamás | 2007. September 24., Monday

Az egész történet azzal kezdődött, hogy a legjobb barátom, Németh Zoltán még valamikor tavasszal megkérdezett, hogy nincs-e kedvem elmenni egy csillagásztáborba nyáron. Tudni kell rólam, hogy nem nagyon szeretem a táborokat, de ettől azért nem zárkóztam el, mert a csillagászat engem is érdekel. Kérdeztem is, hogy hol és mennyi ideig lesz ez a tábor.

Vélemények a 2007-es MCSE Kiskun Táborról
Szerző: Szűcs László | 2007. September 10., Monday

Hát ez a tábor is véget ért...

Az idei évben is nagy sikert aratott az MCSE Kiskun Csoport által szervezett Csillagászati tábor, Solt-Kalimajorban. Az alábbiakban, a táborban résztvevők leveleiből idézünk néhányat.

Érettségi tantárgy lett a csillagászat
Szerző: Szűcs László | 2007. June 12., Tuesday

Szijártó Sándor tagtársunk értesített bennünket, hogy az OH OKÉV elfogadta a csillagászat tantárgy érettségi akkreditációjára vonatkozó kérelmét.

A beteljesült jóslat: Ismét NINCS Földközelben a Mars!
Szerző: Szűcs László | 2007. June 12., Tuesday
Most is útjára kelt az a körlevél, melyben "jószándékúan" felhívják a figyelmünket az augusztusban esedékes nagy Mars közelségnek. Természetesen, a hír továbbra sem igaz, valószínűleg valaki újból el akarja sütni, ezt az álhírt.
Ismét frissül a Schumi Űrrovat
Szerző: Szűcs László | 2007. May 04., Friday
Hosszabb szünetet követően ismét friss hírekkel, és cikkekkel gazdagodik Schuminszky Nándi  nagysikerű űrrovata.
Beszámoló a Csillagászati Szakkörök Országos Találkozójáról
Szerző: Rezsabek Nándor | 2007. May 04., Friday

Április 21-én került megrendezésre a Polaris Csillagvizsgálóban a Csillagászati Szakkörök Országos Találkozója.

Sikeres holdfogyatkozás-bemutató Kecskeméten
Szerző: Szűcs László | 2007. March 08., Thursday

Alig múlt el az üstökösláz, már is nyakunkon a holdfogyi. Az ember nem győzi kapkodni a fejét. Szerencsére, az előzetes kilátásokhoz képest kitűnő időben sikerült a Holdfogyatkozást megfigyelni, melyről (nagyon helyesen) két tagtársunk is készített beszámolót.

Évnyitó előadás Hartán
Szerző: Szűcs László | 2007. March 07., Wednesday
Csillagászat és történelem. E két területnek szinte semmi köze egymáshoz, gondolhatná az ember. Ezt a tévhitet cáfolta meg Bartha Lajos csillagászattörténész, rendkívül látványos előadásával, melyet a Hartai Polgármesteri hivatalban tartott február 24.-én.
Tisztújítás az MCSE Kiskun Csoportban
Szerző: Balaton László-Rezsabek Nándor | 2007. February 26., Monday

Az MCSE Kiskun Csoport a februári tiszújítás során új vezetőséget választott

Kiskun-évzáró Hartán
Szerző: Walter Heléna | 2007. January 05., Friday

Idén december 9-én, a hartai Egyesületek Házában került megrendezésre a harmadik Kiskun-évzáró.

(82092) Kalocsa kisbolygó
Szerző: Keszthelyi Sándor | 2006. November 30., Thursday

Újabb magyar felfedezésű kisbolygó kapott nevet, egy a Kiskunság déli részén fekvő régi városka nevét.  A felfedezőpáros hölgytagjának, Derekas Alíznak édesapja, Derekas Attila a Kiskun Csoport tagja.

Horvai Ferenc Kiskőrösi előadása
Szerző: Szűcs László | 2006. December 22., Friday
November 4.-én a Kiskőrösi Művelődési házban került megrendezésre a Kiskun csoport őszi előadása, melyet Horvai Ferenc szakcsillagász tartott, az űrkutatás jelenéről és jövőjéről.
Megfigyeltük a Plejádok Hold általi fedését
Szerző: Balaton László-Szöllősi Attila | 2006. September 19., Tuesday

A szeptember 12-én bekövetkező Hold-Plejádok-fedést Fülöpszállásról Morvai József, Kecskemétről Boromisza Ferenc és Szöllősi Attila, Budapestről Balaton László és Szarka Levenre tagtársaink figyelték meg

A részleges holdfogyatkozás megfigyelése
Szerző: Balaton László-Rezsabek Nándor-Szöllősi Attila | 2006. September 11., Monday
Közös észlelés Hartán
Szerző: Rezsabek Nándor | 2006. September 05., Tuesday
Beszámoló a 2006. szeptember 2-i hartai közös észlelésről
Nemzetközi Csillagászati Szakmódszertani Szimpózium
Szerző: Rezsabek Nándor | 2006. August 22., Tuesday

Sikerrel zárult az augusztus 21-22-én a Kecskeméti Planeátiumban szervezett nemzetközi esemény

Csillagok a Teleki-kastély felett
Szerző: Rezabek Nándor | 2006. September 13., Wednesday
Beszámoló a VI. Kiskun–Neptunusz Csillagászati Észlelőtáborról
Szerző: Morvai Anikó-Walter Heléna | 2006. August 21., Monday
Az idén augusztus 3–6. között került megrendezésre a VI. Kiskun–Neptunusz Csillagászati Észlelőtábor a Teleki-kastély parkjában, a Bács-Kiskun megyei Solt–Kalimajorban.
Visszajelzések a VI. Kiskun-Neptunusz Észlelőtábor kapcsán
Szerző: Rezsabek Nándor | 2006. August 07., Monday
A csillagászati fórumokon a kiskun táborral kapcsolatban megjelent reakciókból válogatunk összeállításunkban
Beszámoló a Meteor 06' Távcsöves Találkozóról
Szerző: Szöllősi Attila | 2006. August 24., Thursday
Az idén július 27-30. között került megrendezésre Tarjánban, az MCSE távcsöves találkozója, és természetesen a Kiskun Csoport is képviseltette magát a rendezvényen.
Beszámoló az MCSE ágasvári ifjúsági táboráról
Szerző: Morvai Anikó-Walter Heléna | 2006. August 03., Thursday
Ebben az évben is az ágasvári turistaház adott otthont az MCSE ifjúsági táborának, amely július 17-e és 24-e között került megrendezésre.
Az MCSE "Észlelési élményem" pályázatának eredménye
Szerző: Szűcs László | 2006. August 02., Wednesday

Az MCSE Észlelési élményem pályázatát dunaújvárosi amatőrtársunk, barátunk, a kiskun tábor egyik szervezője, Németh Zoltán nyerte. Az eredményéhez, ezúton is gratulálunk!!! Az alábbiakban közre adjuk, díjnyertes pályamunkáját, bízva abban, hogy sorait olvasva egyre többen kapnak kedvet, hogy észleléseik tapasztalatait ily módon is megörökítsék. Akinek pedig van kedve, hogy beszámolóját közkincsé tegye, kérjük küldje el elektronikus formában, hozzánk.

 

 

Részvétel és napbemutatás a hartai Egyesületek Napján
Szerző: Rezsabek Nándor | 2006. July 03., Monday
A Neptunusz Amatőrcsillagász Kör sikeres részvétele a július 1-i hartai programon.
Időjárás előrejelzés amatőrcsillagászoknak
Szerző: Szűcs László | 2006. June 20., Tuesday

Örömmel jelentjük be az MCSE újabb internetes szolgáltatását: két hetes tesztüzem után a nagyközönség számára is elérhetővé tettük a kifejezetten az észlelő amatőr- és szakcsillagászok számára releváns előrejelzéseket szolgáltató időjárási rovatot.

Új főszerkesztő a kiskun honlap élén
Szerző: Rezsabek Nándor | 2006. May 31., Wednesday

2006. június 1-től Szűcs László irányítja a kiskun portál működését

E. Kovács Zoltán előadása és kiskun bemutató Dunavecsén
Szerző: Walter Heléna | 2006. May 29., Monday

Sikeres előadás és távcsöves bemutatás 2006. május 13-án a dunavecsei  Vikár Béla Művelődési Ház és Könyvtárban

 

Az új kiskun távcső avatása
Szerző: Rezsabek Nándor | 2006. May 02., Tuesday
2006. április 22., Harta
Új kiskun távcső!
Szerző: Rezsabek Nándor | 2006. May 02., Tuesday
SkyWatcher refraktor a kiskunok szolgálatában
Már András Péter előadása Hartán
Szerző: Rezsabek Nándor | 2006. March 24., Friday

Kéttucatnyi érdeklődőt vonzott az ELTE csillagász szakos hallgatójának előadása február 25-én

Kiskun-változósok
Szerző: Rezsabek Nándor | 2005. December 19., Monday

Az AAVSO közzétte a 2004-2005-ös észlelések statisztikáját országonkénti és személyes bontásban (http://www.aavso.org/aavso/membership/totals.shtml#04-05).

Kiskun-Neptunusz évzáró
Szerző: Énisz Tamás | 2005. December 04., Sunday
A 2005-ös év zárásaként december 3-án tartottuk a Kiskun-Neptunusz évzáróját.
Könyvajánló - Meteor Csillagászati Évkönyv 2006
Szerző: Mizser Attila | 2005. November 15., Tuesday

A Magyar Csillagászati Egyesület kiadásában megjelent a szak- és amatőrcsillagászok számára egyaránt hasznos információkat tartalmazó 2006 évi Meteor Csillagászati Évkönyv.

Beszámoló a 2005. október 3-i részleges napfogyatkozásról
Szerző: Énisz Tamás | 2005. November 01., Tuesday
Csoportunk tagjai az ország több pontjáról figyelték meg a jelenséget. Az alábbiakban az egyéni beszámolókból gyűjtöttünk össze egy csokorravalót.
Távcsöves bemutató Dunavecsén
Szerző: Walter Heléna | 2005. October 04., Tuesday

2005. szeptember 10., Dunavecse, Petőfi Sándor Általános Iskola

Szimpózium Kulin György emlékére
Szerző: Rezsabek Nándor | 2005. September 14., Wednesday

Nemzetközi Csillagászati Szakmódszertani Szimpózium, Kecskemét, augusztus 23–24.

Új csillagászati hírportál!
Szerző: Mizser Attila | 2005. September 05., Monday

Egy hónappal az október 3-ai napfogyatkozás előtt a Magyar Csillagászati Egyesület munkatársai új csillagászati hírportált indítottak. A szerkesztők nem csupán a nagyközönség csillagászati érdeklődésének, "híréhségének" szeretnének eleget tenni, hanem arra is törekednek, hogy a tudományág iránt komolyabban érdeklődő amatőr csillagászok, pedagógusok, hírszerkesztők számára is megbízható háttéranyaggal szolgáljanak.

Perseida potyogás Solton
Szerző: Keszthelyi Sándor | 2005. August 17., Wednesday

Perseida meteorraj észlelése 2005. augusztus 13-án szombaton hajnalban.

Úszómedence-parti változózás
Szerző: Keszthelyi Sándor | 2005. August 16., Tuesday
Augusztus 13/14-én egész éjjel felhőtlen, tiszta, nyugodt ég volt estétől hajnalig. A Dunától 100 méterre keletre, Solttól 5 km-re délre a Teleki-kastély parkjában, az V.Kiskun észlelőtáborban vagy 60-70 ember helyezkedett el a fürdőmedence partján vagy 10-12 távcsővel és kellemes távcsövezést folytatott.
Kiskun-Neptunusz-tisztújítás
Szerző: Rezsabek Nándor | 2005. August 15., Monday
Szavazás 2005. augusztus 13-án a Kiskun-Neptunusz-táborban
Egyesületek Napja Hartán
Szerző: Énisz Tamás | 2005. July 21., Thursday

2005. július 2-án Hartán megrendezésre került az Egyesületek Napja, ahol a Neptunusz Amatőrcsillagász Kör is képviseltette magát.

Távcsöves bemutató a Szelidi-tónál
Szerző: Derekas Attila | 2005. July 20., Wednesday
Gyermekeknek szóló ismeretterjeszéts Dunapataj-Szeliden június 22-én
Zsoldos Endre előadása Kiskőrösön
Szerző: Lengyel Dávid | 2005. June 05., Sunday

2005. június 4-én, szombaton a Neptunusz Amatőrcsillagászati Kör és az MCSE Kiskun Csoportja meghívta Zsoldos Endre csillagászt, az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének munkatársát, hogy tartson előadást Kiskőrösön, a helyi Petőfi Sándor Művelődési Központban

Antares fedés Kecskemétről
Szerző: Szöllősi Attila | 2005. April 28., Thursday

A tegnapi esős nappal után csak reménykedni tudtam, hogy az időjárás előrejelzés nem bolondít meg. Szerencsére az esőfelhők eltüntek és este 10 órára már gyönyörű, tiszta égbolt fogadott engem.

Szakács László az MCSE tiszteletbeli tagja lett
Szerző: Rezsabek Nándor | 2005. April 25., Monday

Az MCSE közgyűlése április 23-án a Tanár Urat tiszteletbeli tagnak választotta meg

Kiskun-részvétel az MCSE 2005. évi közgyűlésén
Szerző: Rezsabek Nándor | 2005. April 25., Monday

Az MCSE Kiskun Csoport öt fővel és aktív részvétellel képviseltette magát az április 23-i eseményen

Kiskun-részvétel a fénystafétában
Szerző: Vízhányó József | 2005. April 25., Monday

A Kiskunok Kiskunfélegyházi tagjai is résztvettek április 19-én a fénystafétában

Közös észlelés Fülöpszálláson
Szerző: Hódi Gusztáv | 2005. April 05., Tuesday

2005. április 2-án közös észlelést tartottunk Fülöpszálláson

Dr. Hegedűs Tibor bajai csillagda igazgató, MCSE alelnök hartai előadása
Szerző: Rezsabek Nándor | 2005. February 21., Monday

A 2005. február 19-i kiskun-program teljes sikerrel zárult. Összesen körülbelül 45 résztvevő hallgatta hartai központunkban Dr. Hegedűs Tibor bajai csillagda igazgató, MCSE alelnök légköroptikai jelenségekről szóló „Színpompás égi fények” című előadását.

A Kiskun Csoport és Neptunusz Kör Kecskeméten is
Szerző: Rezsabek Nándor | 2005. February 18., Friday

Szervezeteink kecskeméti zászlóbontása 2005. január 29-én a Kecskeméti Planetáriumban.

Tagjaink a Polaris Csillagvizsgáló előadássorozatán
Szerző: Rezsabek Nándor | 2005. January 03., Monday
2004. december 7-én részt vettünk a Polaris keddi előadássorozatán.
Kiskun-Neptunusz évzáró buli Hartán
Szerző: Morvai Anikó | 2005. January 03., Monday
A Kiskun Csoport és a Neptunusz Kör tagjai december 4-én évzáró rendezvényen értékelték és búcsúztatták az elmúlt esztendőt.
Kiskun-részvétel a Szkeptikusok X. Országos Konferenciáján
Szerző: Rezsabek Nándor | 2004. December 18., Saturday
A 2004. november 13-án a Székesfehérváron szervezett rendezvényen csoportunk is képviseltette magát.
Kiskun-részvétel a kecskeméti Csillagászati Héten
Szerző: Rezsabek Nándor | 2004. December 18., Saturday
A 2004. október 18-23. között Kecskeméten szervezett rendezvényen csoportunk is képviseltette magát.
Kiskun-részvétel a bajai változós és nagytávcsöves találkozón
Szerző: Rezsabek Nándor | 2004. December 18., Saturday
A 2004. október 8-10. között Baján szervezett rendezvényen csoportunk is képviseltette magát.
Távcsöves bemutatás Dunatetétlenen 2004. szeptember 18-án
Szerző: Lengyel Dávid | 2004. October 01., Friday
A Neptunusz Amatőrcsillagász Kör és a Magyar Csillagászati Egyesület Kiskun Csoportjának távcsöves bemutatója a Kulturális Örökség Napjai alkalmából rendezett Lélegző Örökségünk hétvége eseménysorában.
Részvétel a Zách-szimpóziumon
Szerző: Rezsabek Nándor | 2005. January 03., Monday
2004. szeptember 15-16-án a Kiskun Csoport is képviseltette magát a Zách Ferenc Xavér tiszteletére rendezett csillagászattörténeti konferencián.
Élményeim a Kiskun-táborban
Szerző: Bozsoky János | 2004. August 31., Tuesday

Legutóbb az MCSE Kiskun Csoport észlelőtáborában tölthettem el 4 napot augusztus 11-15 között. Amit most itt nyilvánosan szeretnék megköszönni a rendezvény szervezőinek és nem utolsó sorban a résztvevőknek. Jelenleg az MTT 2004 zajlik Szentléleken. Sajnos nem lehetek ott, egyszerre minden nem megy. Ettől függetlenül remélem, hogy beszámolóm érdekes lesz számotokra, talán tudok némi újat is mondani (a teljesség igénye nélkül).

Egy alföldi hajnal
Szerző: Németh Zoltán | 2004. August 18., Wednesday
2004. 08. 14-én este, az MCSE Kiskun csoport által rendezett táborban, találkoztam Ferenczi Béla barátommal. A tábor Kalimajorban került megrendezésre, a Teleki-kastélyszálló parkjában. Mivel egy előadás kezdődött éppen, így nem tudtunk sokáig beszélgetni, ezért nekem csak annyit mondott: holnap hajnali négykor kelünk, mert megyünk észlelni.
22 órás holdsarló a Kiskunságból
Szerző: Keszthelyi Sándor | 2004. August 17., Tuesday

Helyszín: Solt déli része, a városkától 5 km-re délre: Kalimajor, a Teleki-kastély parkja. MCSE Kiskun Csoport észlelőtábora.

Meteorok a Kiskunságból
Szerző: Keszthelyi Sándor | 2004. August 17., Tuesday

Négy éjszakát tartalmazott a MCSE Kiskun Csoport észlelőtábora, amely jó körülmények között, jó társaságban és hangulatban zajlott, érdekes csillagászati előadásokkal, 15-20 távcsővel és 60-70 fős létszámmal. Solt déli részén, a várostól 5 km-re délre, a Duna keleti partjához közel táboroztunk. Mind a négy éjjel lehetett észlelni.

Kiskun jelenségek
Szerző: Hevesi Zoltán | 2004. August 17., Tuesday
A Kiskun-tábor sajátosságai közé tartozott, hogy néhány nem mindennapi extra égi élményt is adott a résztvevőknek.
Neptunusz-tisztújítás
Szerző: Rezsabek Nándor | 2004. August 16., Monday
Énisz Tamás a Neptunusz Amatőrcsillagász Kör alelnöke.
IV. Kiskun-Neptunusz Csillagászati Észlelőtábor Solt-Kalimajorban
Szerző: Balaton László | 2004. December 18., Saturday
Nagy sikerrel zárult a 2004 évi csillagászati táborunk. Az augusztus 11-15 között megrendezésre került táboron több, mint 60 amatőr és családtagja vett részt.
Ismeretterjesztés a Perseida-maximumról
Szerző: Rezsabek Nándor | 2004. August 04., Wednesday
Rezsabek Nándornak két publikációja, illetve egy vele készített interjú jelent meg az országos nyomtatott sajtóban a Perseida-maximumról.
Távcsöves bemutatás és részvétel a hartai Egyesületek Napján
Szerző: Rezsabek Nándor | 2004. July 08., Thursday
Kéttucatnyi tagunk és szimpatizánsuk képviselte a Neptunusz Amatőrcsillagász Kört a hartai programon július 3-án.
Cikk a Kiskun Csoportról a megyei napilapban
Szerző: Rezsabek Nándor | 2004. June 09., Wednesday
Rezsabek Nándorral közölt interjút a Petőfi Népe.
Véget ért a Vénusz-átvonulás
Szerző: Balaton László-Rezsabek Nándor | 2004. June 08., Tuesday

Csoportunk nagy elánnal készült az év csillagászati eseményére. Az alábbiakban egy rövid összefoglalót nyújtunk az eseményekről.

Rezsabek Nándor írása a Vénusz-átvonulásról az Új Ember című hetilapban
Szerző: Rezsabek Nándor | 2004. June 03., Thursday
A Kiskun Csoport vezetőjének írása az ország elsőszámú egyházi lapjában.
Rezsabek Nándorral beszélgettek június 1-én a Pararádióban
Szerző: Rezsabek Nándor | 2004. June 02., Wednesday
Rezsabek Nándor, a Kiskun Csoport vezetője immáron harmadik alkalommal volt az internetes Pararádió Parallaxis című műsorának a vendége.
Asztro-party Hartán május 30-án
Szerző: Rezsabek Nándor | 2004. June 02., Wednesday
Tucatnyi tagunk észlelt Hartán május 30-án. A rossz idő miatt 29-re meghirdetett észlelést a hosszú hétvégének köszönhetően egy nappal el tudtuk tolni. Döntésünket igazolta a másnapi derült időjárás.
Teljes holdfogyatkozás megfigyelése május 4-én
Szerző: Rezsabek Nándor | 2004. June 01., Tuesday
2004. május 4-én tagjaink Fülöpszálláson, Hartán, Kiskőrösön, valamint Budapesten, Pécsen és Szegeden kísérték figyelemmel a teljes holdfogyatkozást.
Csillagászati előadás Kecskeméten
Szerző: Balaton László | 2004. May 02., Sunday
Április utolsó napján Kecskeméten tartottunk E. Kovács Zoltán közreműködésével csillagászati előadást. A tervezett távcsöves bemutató a borult, később esős időjárás miatt elmaradt.
MCSE Közgyűlés 2004
Szerző: Lengyel Dávid | 2004. April 29., Thursday
A Kiskun Csoport négy tagja is képviseltette magát az MCSE 2004. évi közgyűlésén, sőt a Csoport két vezetője rövid előadást is tartott az év egyik legjelentősebb csillagászati rendezvényén.
Tagjaink készítik az első hazai csillagászattörténeti honlapot
Szerző: Rezsabek Nándor | 2004. April 01., Thursday
A 2004. április 24-én beindult Csillagászattörténet.csillagászat.hu internetes honlapot a Kiskun Csoport vezetői készítik.
„Az égbolt szépségei” asztrofotó-kiállítás Solton
Szerző: Rezsabek Nándor | 2004. April 20., Tuesday
Az MCSE Kiskun Csoport szervezésében, Dr. Zseli József főszereplésével több mint félszáz érdeklődőt vonzott a TIT Budapesti Planetáriumából Soltra érkező asztrofotó-kiállítás megnyitója április 17-én.
Rezsabek Nándor csillagászati cikke a Családi Vasárnapi Újság című országos hetilapban
Szerző: Rezsabek Nándor | 2004. April 16., Friday
Március 27-én a Kiskun Csoport vezetőjének írásait közölte az országos hetilap.
A márciusi Csillagászati Esten történt…
Szerző: Rezsabek Nándor | 2004. March 29., Monday
Közel 20 tagot, szimpatizánst és érdeklődőt vonzott a 2004. március 27-i hartai Csillagászati Est.
Részvétel az I. Napórás Találkozón a Polaris Csillagvizsgálóban és a Csillagászati Kutatóintézetben
Szerző: Rezsabek Nándor | 2004. March 22., Monday
Az MCSE Kiskun Csoportja három fővel képviseltette magát az Egyesület Napóra Szakcsoportjának első találkozóján.
A februári Csillagászati Esten történt…
Szerző: Rezsabek Nándor | 2004. March 05., Friday
14 tagtársunk-szimpatizánsunk előtt került sor Simon Attilának, a Szegedi Tudományegyetem csillagász szakos hallgatójának, az MCSE Kiskun Csoport „főobszervátorának” előadására a február 28-i hartai Csillagászati Esten.
Látogatás a Kiskun Csoport tiszteletbeli vezetőjénél február 28-án
Szerző: Rezsabek Nándor | 2004. March 05., Friday
Neptunusz- és Kiskun-tagok csoportja kereste fel soltvadkerti otthonában Szakács Lászlót
A januári Csillagászati Esten történt…
Szerző: Rezsabek Nándor | 2004. February 04., Wednesday
Közel 30 érdeklődő előtt került sor Dr. Zseli Józsefnek, az ország egyik vezető asztrofotósának előadására a január 31-i hartai Csillagászati Esten.
Iskolai tantermet neveztek el az MCSE Kiskun Csoport tiszteletbeli vezetőjéről Soltvadkerten
Szerző: Rezsabek Nándor | 2004. January 26., Monday
Több évtizedes munkáját elismerendő újabb kitüntetésben részesült a soltvadkerti polihisztor, Szakács László, a térségbeli MCSE-tevékenység élő legendája.
A Kecskeméti Planetárium és a Kiskun Csoport együttműködésének újabb szép példája...
Szerző: Balaton László | 2004. January 20., Tuesday
...az, hogy a Planetárium az újonnan beszerzett, professzionális CCD-kamerát a Csoport ideiglenes használatába adta, ezzel is támogatva a regionális csillagászati ismeretterjesztést és az érdeklődők szakmai fejlődését.
Megalakult a Kiskun-Neptunusz CCD Szekció
Szerző: Rezsabek Nándor | 2004. January 19., Monday
A Kecskeméti Planetáriumtól használatra kapott CCD-kamera üzemeltetése, és minél hatékonyabb kihasználtsága végett a Csoport és Kör második szakmai csoportjaként létrejött a Kiskun-Neptunusz CCD Szekció.
A sarki fény nyomában - előadás 2003. december 27-én
Szerző: Balaton László | 2003. December 27., Saturday
A Karácsonyt követő első szombaton a Kiskun Csoport jelentős létszámmal képviseltette magát a sarki fényről szóló diavetítéssel illusztrált előadáson.
Rezsabek Nándor előadása a Polaris Csillagvizsgálóban november 25-én
Szerző: Rezsabek Nándor | 2003. December 08., Monday
2003. november 25-én a Polaris Csillagvizsgálóban Rezsabek Nándor "Fejezetek a Magyar Csillagászati Egyesület történetéből (1946-49)" című előadását hallgathatták meg az érdeklődők.
Rosenberg Róbert előadása a digitális képalkotásról
Szerző: Balaton László | 2003. November 29., Saturday
Az MCSE Dunaújvárosi Csoportjának oszlopos tagja, asztrofotós a digitális fényképezőgéppel történő csillagászati fotózás alapjait és mesterfogásait osztotta meg közönségével.
Üdvözöljük megújult honlapunkon!
Szerző: Balaton László | 2003. November 11., Tuesday
A http://kiskun.mcse.hu domain alatt pontosan három éve működik honlapunk, a kezdetektől egyre bővülő tartalommal, érdekes cikkekkel, magas látogatottsággal. Eljött az idő, hogy a látogatói igényeknek megfelelően továbbfejlesszük honlapunkat. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk az új funkciókat.
"Közelebb a csillagokhoz..." rendezvény Kiskőrösön
Szerző: Rezsabek Nándor | 2003. November 08., Saturday
2003. november 8-án ismételten nagy érdeklődés mellett - összességében száz főnyi érdeklődő előtt - került sor szokásos őszi nagyrendezvényünkre.
Októberi csillagászati szakkör Hartán
Szerző: Rezsabek Nándor | 2003. October 25., Saturday
Ezúttal is szépszámú tagtársat és érdeklődőt vonzott szakköri foglalkozásunk a hartai Egyesületek Házában - Budapestről, Fülöpszállásról, Hartáról, Kiskőrösről és Soltról érkeztek az asztronómia iránt érdeklődő műkedvelők.
Újra megnyílt a Kiskun-Neptunusz Csillagászati-Űrkutatási Szakkönyvtár
Szerző: Rezsabek Nándor | 2003. October 08., Wednesday
Több mint száz kötettel-folyóiratévfolyammal újra megnyitotta kapuit a Kiskun-Neptunusz Csillagászati-Űrkutatási Szakkönyvtár.
Csillagászati Szakkör Hartán
Szerző: Rezsabek Nándor | 2003. September 27., Saturday
Jelentős érdeklődés mellett, körülbelül kéttucatnyi tagtársat, szimpatizánst és érdeklőt vonzva került sor szokásos havi szakköri foglalkozásunkra a hartai Egyesületek Házában.
Távcsöves bemutatások Fülöpszálláson és Soltszentimrén a Mars-közelség jegyében
Szerző: Morvai József | 2003. September 17., Wednesday
Kihasználva a derült estéket, és azt hogy, a Kecskeméti Planetárium jóvoltából ismét nálunk a MEADE, szeptember 17-, 18-, 19- és 22-én tartottunk egy kis Mars észlelést, illetve bemutatást.
Csillagászati szakkör Hartán
Szerző: Rezsabek Nándor | 2003. August 30., Saturday
A tervezett program: Mars-észlelés, csillagászati kiselőadás, csoportmegbeszélés. Már megint nem volt szerencsénk, már ami az időjárást illeti. Ennek ellenére kellemesen és hasznosan telt el ezúttal is összejövetelünk.
Személyi változások az MCSE KCS és a NACSK vezetésében
Szerző: Rezsabek Nándor | 2003. July 27., Sunday
A Magyar Csillagászati Egyesület Kiskun Csoportjának július 27-i - a III. Kiskun-Neptunusz Csillagászati Észlelőtáborban megtartott - tisztújító gyűlése Rezsabek Nándort vezetőnek, Balaton Lászlót helyettes vezetőnek választotta meg. Ezzel párhuzamosan a Neptunusz Amatőrcsillagász Kör vezetését Vén István és Rezsabek Nándor társelnöki státuszban látja el.
Rendszeres havi összejövetelek
Szerző: Rezsabek Nándor | 2003. July 27., Sunday
A Magyar Csillagászati Egyesület Kiskun Csoportja és a Neptunusz Amatőrcsillagász Kör a III. Kiskun-Neptunusz Csillagászati Észlelőtáborban megtartott csoportgyűlésének határozata értelmében minden hónap utolsó szombatján, 19:00 órától rendszeres havi összejöveteleket tart Hartán, a Templom utca 58. alatti Egyesületek Házában.
III. Kiskun-Neptunusz Csillagászati Észlelőtábor Solt-Kalimajorban
Szerző: Lengyel Dávid | 2003. July 21., Monday
2003.07.21. Egy szép dátum. Pláne, hogy ekkor kezdődött a III. Kiskun-Neptunusz tábor, amit a tavalyival ellentétben nem négy-, hanem tíznaposra sikerült szervezni!
MCSE Helyi Csoportok Országos Találkozója Hajdúböszörményben
Szerző: Rezsabek Nándor | 2003. May 23., Friday
Morvai József tagtársunk aktív részvételével tartotta meg az MCSE a Helyi Csoportok Országos Találkozóját Hajdúböszörményben.
MCSE Közgyűlés Budapesten
Szerző: Balaton László | 2003. May 10., Saturday
Az MCSE szokásos évi Közgyűlése, a Kiskun Csoport tagjainak részvételével (Kaszt Ákos, Rezsabek Nándor).
Távcsöves bemutatás Hartán, a Csillagászat Hónapja keretében
Szerző: Rezsabek Nándor | 2003. May 02., Friday
Az országos Csillagászat Hónapja, illetve a hartai majális keretében keretében tucatnyi tagtársunk részvételével napbemutatás és csillagászati információs sátor működtetés a hartai sportpályán.
Távcsöves bemutató a kalocsai Haynald Obszervatóriumban
Szerző: Rezsabek Nándor | 2003. April 29., Tuesday
Az István Napok keretében, az MCSE Csillagászattörténeti Szakcsoportjával karöltve távcsöves bemutató az egykoron világhírű kalocsai Haynald Obszervatóriumban, és Kalocsa sétálóutcájában (Lengyel Dávid, Morvai József, Vén István, Vinczúr Balázs)
Távcsöves bemutatás Szegeden
Szerző: Morvai József | 2003. April 11., Friday
Részvétel a szegedi Dugonics téren szervezett nagyaszabású távcsöves bemutáson (Morvai József, Simon Attila).
Szakköri foglalkozás az Egyesületek Házában
Szerző: Rezsabek Nándor | 2003. April 05., Saturday
"Már megint ez a fránya időjárás!" Ez a mondat április 5-én is sokszor hangzott el tagtársaink szájából azután, ...
Előadás és távcsöves bemutató Kecskeméten
Szerző: Balaton László | 2003. April 04., Friday

A Kecskeméti Planetárium és az MCSE Kiskun Csoport közös műsorát tekinthették meg a kecskeméti Kertvárosi Iskola tanulói.

A Polarisban ünnepeltük az NACSK 4. születésnapját
Szerző: Balaton László | 2003. February 22., Saturday
Az MCSE Kiskun Csoportja és a Neptunusz Amatőrcsillagász Kör 2003. február 22-ra kirándulást szervezett Budapestre.
A 2003. február 1-i összejövetelünkön történt
Szerző: Balaton László | 2003. February 01., Saturday
2003. február elsején szép számban, az aktív tagság több mint fele (12 fő) gyűlt össze a hartai Egyesületek Házában szokásos havi csoportgyűlésünkön.
Szakköri foglalkozás, Harta
Szerző: Balaton László | 2002. December 14., Saturday
2002. december 14-én este 18 órakor csoportunk nyolc tagja a hartai Egyesületek Házában gyülekezett. Az időjárás nem kedvezett az észlelésnek, az ég borult volt, de a csoport aktuális ügyeivel kapcsolatban számos fontos kérdésben sikerült konszenzusra jutni.
Szakköri foglalkozás, Harta
Szerző: Balaton László | 2002. September 28., Saturday
A szeptember 28-án, a hartai Egyesületi Házban tartott szakköri foglalkozásunk az elmúlt napok (hetek) észlelésre alkalmatlan időjárása végett családias hangulatban (8 fő), de jelentős "vadászzsákmány elejtésével" ért véget.
Kiskunsági Csillagászati Észlelőtábor, Kalimajor
Szerző: Balaton László | 2002. August 02., Friday
Második alkalommal került megrendezésre a Solt és Harta között félúton elhelyezkedő Kalimajorban a Magyar Csillagászati Egyesület régióbeli amatőrcsillagászait tömörítő Kiskun Helyi Csoport és a Neptunusz Amatőrcsillagász Kör észlelőtábora.
"Hartai égbolt" távcsöves bemutató
Szerző: Balaton László | 2002. May 18., Saturday
Harta, a németországi Lossburg és Hammerbrücke régóta testvérvárosi kapcsolatban állnak egymással. A városok összejövetelét minden évben megrendezik. Az idei találkozót Pünkösdre időzítették: a kulturális programokkal színesített műsor május 17-én délután kezdődött és május 20-án ért véget.
Ünnepi ülés a Magyar Tudományos Akadémián
Szerző: Balaton László | 2002. April 18., Thursday
Az MTA Fizikai Tudományok Osztálya, az Űrkutatási Iroda, a MANT és számos neves hazai tudományos intézet szervezésében, Almár Iván 70. születésnapja alkalmából, 2002. április 18-án ünnepi ülés került megrendezésre a Roosevelt téri MTA székházban. Csoportunkat Rezsabek Nándor és Balaton László képviselte.
Előadás a Polaris Csillagvizsgálóban
Szerző: Rezsabek Nándor | 2002. April 16., Tuesday
2002. április 16-án a Polaris Csillagvizsgálóban, a szokásos keddi MCSE előadássorozat keretében került sor Ponori Thewrewk Aurél "Dante csillagászata" című kiváló előadására, ami a nemrégiben megjelent Divina Astronomia című könyvének egyfajta bemutatója is volt.
Űrhajózási kiállítás Kiskőrösön
Szerző: Balaton László | 2002. April 13., Saturday
2002. április 13-án szombaton délután a kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központban gyülekeztünk. A rendezvény sikerének érdekében az eddigi legnagyobb médiakampányunkat folytattuk le a kiállítás előtti két hétben.
Rezsabek Nándor a Pararádióban
Szerző: Balaton László | 2002. April 09., Tuesday
Vezetőnk beszámolója: "Az április 9-i adásban is szerepelhettem - ezúttal Bartha Lajos társaságában.
MCSE Közgyűlés 2002
Szerző: Balaton László | 2002. April 06., Saturday
Egyesületünk 2002. április 6-án tartotta szokásos éves közgyűlését az Óbudai Művelődési Központban.
A Csillagászat Napja - Solton
Szerző: Balaton László | 2002. March 23., Saturday
2002. március 23-án a solti Művelődési Ház nagytermében gyűltünk össze a Csillagászat Napja alkalmából. A rendezvényre közel 50-en voltak kíváncsiak.
Rezsabek Nándor a Pararádióban
Szerző: Balaton László | 2002. March 12., Tuesday
Vezetőnk beszámolója következik:
Harmadik születésnapját ünnepelte a Neptunusz Amatőrcsillagász Kör
Szerző: Balaton László | 2002. February 23., Saturday
A Kiskun Csoport és Neptunusz Amatőrcsillagász Kör 2002. február 23-án tartotta 3 éves fennállásának évfordulóját. E. Kovács Zoltán Úr meghívásának eleget téve, a Kecskeméti Planetáriumba szerveztük meg találkozónkat, ünnepünket.
Összejövetel Hartán
Szerző: Balaton László | 2002. January 26., Saturday
A hartai Egyesületek Házában megtartott idei első összejövetelenkön áttekintettük az idei év első félévének tervezett programját (február - Kecskemét - 3 éves a Neptunusz a Planetáriumban, március - Solt - Csillagászat Napja exobiológia előadás és bemutató, április - Kalocsa-Haynald és Fényi jubileumi kiállítás és bemutató, május - Harta - egésznapos starparty).
Összejövetel Hartán
Szerző: Balaton László | 2001. December 15., Saturday
A Kiskun-Neptunusz Csillagászati Klubhelyiségben megtartott szűk körű, a hartai tagság részvételével megtartott év végi összejövetel programjában az aktuális ügyek megbeszélése és kötetlen beszélgetés szerepelt.
VII. Szkeptikus Konferencia Székesfehérváron
Szerző: Balaton László | 2001. November 17., Saturday
Balaton László beszámolója következik:
Űrnap 2001
Szerző: Rezsabek Nándor | 2001. November 08., Thursday
Rezsabek Nándor beszámolója következik:
Sikerrel zajlott a "Közelebb a csillagokhoz" rendezvény a Kiskunságban
Szerző: Rezsabek Nándor | 2001. November 03., Saturday
100-150 érdeklődő előtt, nagy sikerrel zajlott a Magyar Csillagászati Egyesület Kiskun Csoportjának és a Neptunusz Amatőrcsillgász Körnek a "Közelebb a csillagokhoz" rendezvénye november 3-án Kiskőrösön, a helyi Művelődési Házban.
Előadás és távcsöves bemutató Géderlakon
Szerző: Rezsabek Nándor | 2001. October 13., Saturday
Nagy sikerrel zajlott, és körülbelül 60 helybeli érdeklődött vonzott a Kiskun Csoport és a Neptunusz Amatőrcsillagász Kör által szervezett csillagászati előadás és távcsöves bemutató Géderlakon.
Összejövetel Hartán
Szerző: Balaton László | 2001. September 15., Saturday
A Kiskun-Neptunusz Csillagászati Klubhelyiségben megtartott összejövetelen a rossz idő ellenére 11 tagunk és szimpatizánsunk gyűlt össze.
Napbemutatás Fülöpszálláson
Szerző: Morvai József | 2001. August 26., Sunday
Morvai József a 25,4 cm-es Meade-del (Kecskeméti Planetárium) 9 érdeklődőnek távcsöves bemutatót tartott, amelyen megcsodálhatták az erőteljes naptevékenység következtében látható napfoltokat.
Észlelés a Csonka-toronynál
Szerző: Balaton László | 2001. August 25., Saturday
A Kiskun Csoport három tagja és további 8 érdeklődő baráti összejövetel keretében távcsövezést tartott.
Távcsöves bemutató Hartán
Szerző: Balaton László | 2001. August 18., Saturday
Oroszi Zoltán és Rezsabek Nándor két hartai érdeklődő számára rögtönzött távcsöves bemutatót tartott.
Csillagásztábor Szentléleken
Szerző: Balaton László | 2001. August 17., Friday
Még az MCSE számára is újdonság volt az idei Meteor Távcsöves Találkozó hétvégéjének helyszíne, amely idén a Bükkben található Szentléleken került megrendezésre. A három napos rendezvényen csoportunk is képviseltette magát.
Perseida megfigyelés
Szerző: Balaton László | 2001. August 12., Sunday
A szombaton nem túl reménykeltő időjárás ellenére a hétvégi Perseidázás pozitív eredménnyel zárult.
Távcsöves bemutató Fülöpszálláson
Szerző: Balaton László | 2001. August 07., Tuesday
A Kecskeméti Planetáriumtól kölcsönkapott Meade típusú távcsővel rögtönzött bemutatót tartott csoportunk két tagja, Morvai József és Balaton László Fülöpszálláson 4 érdeklődő számára.
Távcsöves bemutató Kalimajorban
Szerző: Balaton László | 2001. August 03., Friday
Lang Péter és Gotthschall Péter a Kalimajorban található Teleki-kastélyban a helyszínen tartózkodó német vendégek részére távcsöves bemutatót tartott.
Bővült honlapunk kínálata
Szerző: Balaton László | 2001. August 03., Friday
Honlapunk tartalma tovább bővült egy új területtel. A Schumi-űrrovat folyamatosan frissített űrkutatási hírekkel, történelmi áttekintésekkel és asztonautikai érdekességekkel várja az érdeklődőket.
I. Kiskun-Neptunusz Csillagászati Észlelőtábor
Szerző: Balaton László | 2001. July 13., Friday
Véget ért a Kiskun Csoport és Neptunusz Am. Csill. Kör első regionális csillagászati tábora. A pozitív visszajelzések, a nagyszámú érdeklődő mind azt bizonyította, hogy szükség van a regionális csillagászati ismeretterjesztésre, a helyi amatőrök összefogására.
Látogatás a Kecskeméti Planetáriumban
Szerző: Balaton László | 2001. July 07., Saturday
Hárman (Morvai József, Morvai Anikó és Balaton László) szombaton felkerestük a Kecskeméti Planetáriumot, ahol előadást hallgathattunk meg a Naprendszer kutatásának legfrissebb híreiről, érdekes képekkel illusztrálva.
Csillagászati bemutató Fülöpházán
Szerző: Balaton László | 2001. July 06., Friday
Négy tagunk és három fiatal érdeklődő vágott neki péntek este a Kecskemét felé vezető útnak, hogy Fülöpházán, a madarász táborban távcsöves bemutatót tartson.
Befejeződött a hartai Klubhelyiség takarítása/berendezése.
Szerző: Balaton László | 2001. June 30., Saturday
Az Oroszi Zoltán es Balaton László által megkezdett munka folytatásában ezúttal 9 tagunk vett részt (Wéber Helga, Rezsabek Nándorné, Oroszi Zoli, Gottschall Péter, Hollósi Botond, Vinczúr Balázs, Vén István, Rezsabek Nándor).
Megbeszélés és észlelés
Szerző: Balaton László | 2001. June 16., Saturday
Június 16-án a csoport tagjai nagy számban (kb. 20 fő jelent meg) gyűltek össze szokásos havi összejövetelünkön. A hivatalos kezdés előtt a Napot és foltjait észleltük.
Összejövetel Hartán
Szerző: Balaton László | 2001. June 02., Saturday
Szombaton este csoportunk néhány tagja Hartán gyűlt össze, bízva abban, hogy kitisztul az égbolt és észlelésre alkalmas időjárás lesz. Sajnos azonban a hétvégi időjárás nem tette ezt lehetővé, így csak egy baráti megbeszélésre nyílt mód.
Észlelés Fülöpszálláson
Szerző: Balaton László | 2001. May 26., Saturday
Eredményesen zártuk a hétvégi észlelést, bár nem indult valami reménykeltően. Szombat délután nagyon párás volt az ég. A nap tompán világított, körülötte az ég fehéren vakított. A látóhatár mentén 15-20 fok magasan cirrusok rontották az átlátszóságot. A fátyolfelhők napnyugta után pedig szinte az egész égboltot beborították. Mégis megbeszéltük az összejövetelt, hátha a természet megkönyörül rajtunk...
Csillagászati előadás és távcsöves bemutató Kecskeméten
Szerző: Balaton László | 2001. May 02., Wednesday
A Kör és a Csoport tagjai közül hatan képviseltették magukat a kecskeméti Kertvárosi Általános Iskolában tartott rendezvényen: Járdi Misi, Morvai Józsi, Nagy Attila, Lang Péter, Vinczúr Balázs és Balaton László.
MCSE-kirándulás a Rám-szakadékban
Szerző: Balaton László | 2001. April 29., Sunday
Hárman (Vinczúr Balázs, Morvai Józsi és Balaton Laci) korán vágtunk neki az útnak. Reggel 7:30-kor Budán találkoztunk a Mizser Attila által vezetett csoporttal, ők HÉV-vel mentek, mi kocsival Dobogókőig.
Nagy Attila örömteli bejelentése egy rólunk szóló TV-s összeállításról
Szerző: Balaton László | 2001. April 21., Saturday
"A Kiskőrös TV adásában, a Megyei krónika c. műsorban ismét lement a március 31-ei bemutatónkról egy rövidített változatú híranyag.
Gagarin-kiállítás Budapesten
Szerző: Balaton László | 2001. April 19., Thursday
Rezsabek Nándor tagtársunk felkereste a Gagarin-repülés 40. éves jubilleumi kiállítását az Andrássy úti Orosz Kultúra Házában.
Észlelés Hartán
Szerző: Balaton László | 2001. April 15., Sunday
Sajnos csak tervezett észlelés, így is írhattuk volna az alcímben, mivel az időjárás nem volt kedvező.
MCSE Közgyűlés Budapesten
Szerző: Balaton László | 2001. April 07., Saturday
A Közgyűlés az Óbudai Művelődési Központban (III. ker. San Marco u. 81.) volt megtartva. Az eseményre kb. 200 amatőr jött össze.
Stratégiai partnerség a Kecskeméti Planetáriummal
Szerző: Balaton László | 2001. March 31., Saturday
Hála Morvai József fülöpszállási tagtársunk áldozatos munkájának, a Csillagászat Napja rendezvényünkön stratégiai partneri viszonyban állapodtunk meg a Kecskeméti Planetárium vezetőjével, E. Kovács Zoltánnal.
A Csillagászat Napja Kiskőrösön
Szerző: Balaton László | 2001. March 31., Saturday
Az MCSE Kiskun Csoportja es a Neptunusz Amatőrcsillagász Kör igen sikeresen, mintegy 150-200 érdeklődő részvételével Kiskőrösön ünnepelte a Csillagászat Napját március 31-én.
Mizser Attila látogatása a Kiskun Csoportnál, a Neptunusz Kör 2 éves születesnapján
Szerző: Balaton László | 2001. February 24., Saturday
2001. február 24-én a szokásos havi összejövetelünk - melyet Hartán, az Egyesületek Házában tartottunk - vendége Mizser Attila az MCSE főtitkára, a Meteor főszerkesztője volt.
Két éves a Neptunusz Amatőrcsillagász Kör
Szerző: Balaton László | 2001. February 19., Monday
2 évvel ezelőtt, 1999. február 19-én jött létre Hartán a Neptunusz Amatőrcsillagász Kör, amely az MCSE Kiskun Csoportjának alapjául is szolgált, és jelenleg is ezzel párhuzamosan működik.
Észleléseink az AAVSO Newsletterben
Szerző: Rezsabek Nándor | 2001. February 12., Monday
Az AAVSO, a világ legjelentősebb változós szervezete 2001. januári körlevelében ismertette az 1999-2000. évben világszerte végzett észlelések összefoglalását. Magyarország az észlelők számában az USA után az igen előkelő, második helyet foglalja el. Az MCSE Változócsillag Szakcsoportja 81 észlelőjéből pedig három a mi sorainkból került ki!
Megszületett az MCSE kiskunsági regionális bázisa
Szerző: Rezsabek Nándor | 2001. February 05., Monday
2001. január végétől - két másik hartai természettudományos szervezettel közösen- központi helyiséget kaptunk Harta önkormányzatától, egyenlőre 2 éves időtartamra.
Bartha Lajos solti előadása a Vécsey Könyvtárban
Szerző: Balaton László | 2001. February 03., Saturday
Nagy sikerrel zárult a solti előadást, melyet Bartha Lajos tartott "Csillagunk, a Nap" címmel.
Kiskőrös TV
Szerző: Balaton László | 2001. January 31., Wednesday
Simon Attila és Balaton László tagokkal felvételt készített a Kiskőrös TV, melyben általános csillagászati kérdések megvitatásán túl lehetőség nyílt rendezvényeink, csoportunk népszerűsítésére is, így a szombati solti előadásról is szó esett.
Teljes holdfogyatkozás
Szerző: Balaton László | 2001. January 09., Tuesday
Csoportunk szerte az országban, hat helyen kísérte figyelemmel a nagy eseményt.
Összejövetel Fülöpszálláson
Szerző: Rezsabek Nándor | 2000. December 16., Saturday
Rövid megbeszélést követően megnéztük korábbi rendezvényeink (nov. 4., Kiskőrös, korábbi előadások, tavalyi napfogyatkozás) felvételeit, majd az 1994-es üstökösbecsapódásról szóló dokumentumfilm megtekintése következett.
Bartha Lajos előadása
Szerző: Rezsabek Nándor | 2000. November 25., Saturday
Nagy sikerrel zárult csoportunk újabb találkozója. Bartha Lajos "Szomszédunk, a Hold" című előadását 34 fős közönség tekintette meg.
Amatőrcsillagász találkozó Szegeden
Szerző: Hollósi Botond | 2000. November 11., Saturday
November 11-én az országban több helyütt tudományos konferenciákat tartottak. Hollósi Botond tagtársunk a szegedi Amatőrcsillagász találkozót választotta. Az ő beszámolója olvasható az alábbiakban.
Szkeptikusok VI. Országos Konferenciája
Szerző: Balaton László | 2000. November 11., Saturday
Nagy Attila és Balaton László szombaton felkereste Székesfehérváron az eddig "Találkozónak" nevezett eseményt, mely mostantól a "Konferencia" nevet viseli, nem méltatlanul.
Közelebb a csillagokhoz... 2000
Szerző: Balaton László | 2000. November 04., Saturday
Összességében sikeresen zárult a Magyar Csillagászati Egyesület Kiskun Csoportjának november 4-i Közelebb a csillagokhoz... 2000 elnevezésű rendezvénye Kiskőrösön. A folyamatosan borult idő ellenére a rendezvényt közel ötszázan látogatták meg.
Elindult honlapunk!
Szerző: Balaton László | 2000. October 24., Tuesday
Elindult honlapunk első, elég kezdetleges verziója.
Megalakultunk!
Szerző: Rezsabek Nándor | 2000. October 21., Saturday
Hartán, az Egyesületek Házában 16 fő egyhangúlag kimondta a Magyar Csillagászati Egyesület Kiskun Csoportjának a megalakulását.
Közös észlelés Hartán.
Szerző: Rezsabek Nándor | 2000. October 15., Sunday
Helyszín: József A. u. 22., Nap-észlelés, részt vett két tag.
Elektronikus levelezőlistánk
Szerző: Rezsabek Nándor | 2000. September 29., Friday
Beindul a csoport tagjai által használt elektronikus levelezőlista, a hozzászólásokat a Ez az e-mail cím védve van reklámlevelek ellen. Javascript-re van szüksége, hogy megnézze. címre lehet küldeni. A listát az indulásnál Romsics Bence tartja karban.
Szervezés, bővülés
Szerző: Rezsabek Nándor | 2000. September 28., Thursday
Nagy Attila tagtársunk tovább tárgyal a bemutató technikai lebonyolítása érdekében, melybe beletartozik a helyi kivetítő (projektor) megszerzése a nov. 4-i estére, valamint a helyi média által felajánlott reklám részleteinek tárgyalása.
Észlelés
Szerző: Rezsabek Nándor | 2000. September 27., Wednesday
Oroszi Zoltán és Balaton László tagok egymástól függetlenül napészleléseket végeznek, tekintettel a nagy napfoltaktivitásra, amelynek eredményeiről közös e-mailes levelezési listánkon be is számolnak.
A Simon Attilával készült interjú a Magyar Televízióban
Szerző: Rezsabek Nándor | 2000. September 26., Tuesday
A Simon Attilával készült, a kalocsai Haynald Obszervatóriumról és tagtársunk csillagászati elkötelezettségéről szóló interjú a Magyar Televízió "Hon-lap" című műsorában.
Rendszeres összejövetel
Szerző: Rezsabek Nándor | 2000. September 23., Saturday
A programban szerepelt: Rezsabek Nándor megnyitója; a szerveződő MCSE helyi csoport alakuló ülésének előkészítése; az internetes oldalunkkal és Betelgeuse lapunkkal kapcsolatos feladatok megbeszélése; Nagy Attila ismertetése a kiskőrösi "Közel a csillagokhoz" távcsöves bemutatóról; kötetlen beszélgetés és videóvetítés ("Az X-repülők" TV-sorozat "Szárny nélküli repülők" című epizódja). Rész vett: 14 fő (ebből 11 tag és 3 külsős); helyszín: Harta, Templom u. 58., Egyesületek Háza.
<< Első oldal < Előző oldal 1 2 Következő oldal > Utolsó oldal >>

Eredmények 1 - 200 / 268

 

      © Copyright MCSE Kiskun Csoport, 2000-
                    ÜzenethagyásHozzáadás a KedvencekhezImpresszum