Főoldal arrow Olvasnivaló arrow Észleléseink leírása
Észleléseink leírása
2011 első teljes holdfogyatkozása
Az idei év igen szerencsés a teljes holdfogyatkozások szempontjából, hisz a szerencsések és a figyelmesek, akár kettőben is gyönyörködhetnek. Az első rögtön, a nagyon kellemes koranyári időszakban volt megfigyelhető. Az alábbiakban Szőlősi Attila tagtársunk élménybeszámolóját adjuk közre...
Januári Hold észlelés

Holdészlelés (2.)


írta: Rab Attila, helyszín: 6000 Kecskemét
Dátum: 2011. január 25.
Idő: hajnali 1:45-2:45 U T: 0:45-1:45
Nyugodtság:
6 - lassú hullámzás
Átlátszóság:
3,5 – hideg, csendes idő
Műszer:
102/1000 Skywatcher akromatikus refraktor
Mechanika:
SW Autotrack
Okulárok:
25mm, 20, 10, 7.5, 6.5, 6 Plössl, Barlow 2X
Színszűrő:
sárga (alkalmanként használtam az egyszerű, kisméretű kráterek megfigyelésére)Leghasznosabb nagyítások: 133x - 7,5mm; 153x - 6,5mm;
166x - 6mm okulárokkalLeírás:

Eredetileg a Szaturnuszt akartam észlelni, de a légköri hullámzás miatt nem kaptam jó
képet, így belevetettem magam a Hold látványosságaiba. Szabad szemmel nagyon szépen
látszott, ahogy a Hold, a Szaturnusz és a Spica (Szűz csillagkép alfa Virgo) szabályos
háromszög alakban (egymástól kb. 120 fokos szöget bezárva) látszik az égen. Holdhalót
nem láttam.

Leírásomat igyekszem szemléletesebbé tenni a Google Moon programból kiemelt akkori
fényviszonyokhoz igazított képeivel.

Rab Attila észlelései

Az alábbiakban egy új tagunk első észlelési leírásait szeretnénk közreadni. Rab Attila tagtársunk 2010 őszén lépett be a csoportba, és már több rendezvényünk lebonyolításban is aktívan segített. Ezt a  megfigyelést, a csoport 102/1000-es refraktorával követte el, és a leírásban sikerült neki nagyon jól visszaadnia a megfigyelés élményeit. Reméljük, hogy további színes élménybeszámolókkal fogja még megörvendeztetni a tagságot, és a kedves olvasókat. HAJRÁ!!!

Műller Dániel januári észlelései
Műller Dániel egyik legifjabb, ugyanakkor talán legaktívabb észlelőnk. Olyan lelkesedéssel és élvezettel végzi megfigyeléseit, hogy ránk "öregebbekre" is inspirálóan hat. Még egy dolog ami már sokak csodálatát váltotta ki (köztük az enyémet is), az égbolt nagyon profi ismerete. Úgy tudom,hogy több helyen már csak GO-TO Daninak becézik.
Ez a fiatalember természetesen az év első napjaiban (2010) sem tétlenkedett, mert a téli égbolt csodáit vette sorba, melyről egy színes beszámolót is írt amit az alábbiakban fogadjanak szeretettel...
Ja, és még egy dolog a cikk előtt: GO-TO Dani!!!!!
Leonidák 2009-ben
Nagy várakozás előzte meg az idei Leonidák meteorraj érkezését. A raj előrejelzett maximumakor a nagyon bizonytalan időjárás ellenére, csoportunkban is sokan figyelték meg a jelenséget. A következőekben szemezgetünk az élménybeszámolók közül:
Fiastyúk fedés Kecskemétről
Az idei nyár egyik leg látványosabb jelensége volt a Hold Pleiadok fedése. Az alábbiakban Szöllősi Attila színes beszámolóját olvashatjuk:
Megérkezett hazánkba is az NLC!
Mielőtt Attila leírását elolvasnánk, íme egy kis magyarázat a jelenségről Gyebnár Mónika tolmácsolásában:
NLC = éjszakai világító felhő (noctilucent cloud) angol rövidítéséből. A hivatalos név nem ez, hanem a PMSC, vagyis polar mesospheric cloud, annyi apró különbséggel, hogy PMSC lehet láthatatlan (csak műszeresen érzékelhető) is, míg az NLC egyértelműen vizuális észlelést jelent. Alkonyat után illetve pirkadat előtt látható felhő, amely a mezoszférában, mintegy 80-85km magasságban található, rendkívül ritkán előforduló jégkristályokból áll. A láthatóság ideje az, amikor a Nap 6-16 fokkal tartózkodik a Horizont alatt. A felhők kékesfehérek, neonfényűek, többféle jellemző szerkezetet mutathatnak, leggyakrabban sávok, hullámos sávok jelentkeznek.A jelenség kizárólag a nyári hónapokban látható (általánosságban május közepétől augusztus közepéig, nálunk a tapasztalataink szerint június közepétől augusztus elejéig), ekkor megfelelőek a mezoszférában a körülmények a kialakulásához. Jellemzően nálunk magasabb szélességi öveken látható, ám nem ritka tünemény itt sem, amint azt a 2007-es nyáron látott csodás NLC-k is jelezték. Berkó Ernő varázslatos képe a jelenségről ekkor hét képe is volt.
14 óra 48 perces Holdsarló, Kecskemétről
Micsoda este volt!
"Ha már előrejelezted, észleld is le" akció keretében terveztem meg a tegnap estét azzal a nem titkolt céllal, hogy Szabó Sanyi közel 25 éves rekordját megpróbálom megdönteni. Jó előre kiszámoltam, hol fog látszani a Merkúr bolygó és a lenyugvó Nap, ahhoz képest pedig a Holdsarló, az előrejelzések nagyon biztatóak voltak, jó eséllyel kecsegtettek.
Vénusz-fedés 2008. december 1
Ismét egy látványos jelenséget csodálhattunk meg az év utolsó hónapján. December 1.-én az esti órákban a Hold elfedte a Vénusz bolygót és a jelenséget tovább színesítette a közelben tartózkodó Jupiter is. Természetesen az eseményt sokan figyelték, és fotózták is, ezért a beszámolókból szeretnénk néhányat közre adni:
A Holmes üstökös megfigyelése

A Holmes üstökös váratlan, és rendkívüli mértékű felfényesetése ismét lázba hozta a Magyar amatőrmozgalmat. Természetesen a Kiskun Csoportból is többen megfigyelték az üstököst, íme egy közös észlelés leírása:

Vénuszfedés Kecskemétről
Ismét egy látványos égi jelenségnek lehettünk tanúi. A Hold elfedte a Vénuszt és a jelenségnek külön érdekessége, hogy ezt a nappali égen figyelhettük ezt meg. Természetesen az okkultációról sok leírást kaptunk és az alábbiakban szeretnénk néhányat közzé tenni.
Szaturnusz-fedés 2007
A tavasz egy igazán látványos égi jelenséggel búcsúzott tőlünk. Mint ahogy az várható volt, sokan figyelték meg május 22-én, amint a Hold elfedte a Szaturnusz bolygót. Az alábbiakban két amatőrtársunk észlelését adjuk közre.
Változóészlelés egy Meade LX200-al
2007 április 13.-án este (éjjel) kimentünk az ég alá páran. Az esemény úgy történt, hogy Tepinek eszébe jutott, hogy a go-to-s távcsövet kikéne probálni hogy mennyire lehet használni változózáshoz. Megbeszéltük péntek (szombat) éjjel lejön, és kipróbáljuk a Plani MEADE LX200-as távcsővével mennyire jön össze a dolog.
Szarka Levente húsvéti észlelése

Megosztanám veletek az elmúlt évek egyik legnagyobb észlelési élményét, mely húsvét vasárnap történt. Mivel az ünnepre hazalátogattam, magammal vittem a távcsövemet (C8 XLT + HEQ-5 GoTo) kihasználva a vidéki eget.

Holdfogyatkozás 2007 Puskás Ferenc észlelése
Holdfogyatkozás 2007 Rezsabek Nándor és Kaszt Ákos észlelése
Holdfogyatkozás 2007 Szöllősi Attila észlelése
A Hold Pleiadok fedése
Beszámolók az Mc Naught üstökös megfigyeléséről

Jól kezdődik az év!!! Ez a felkiáltás a néhány hete, az egész amatőr mozgalmat megmozgató égi látványosság ürügyén került e cikk elejére.
Az Mc Naught üstökös "személyében" tisztelhetjük talán az évtized eddigi legfényesebb kométáját, amely váratlan felfényesedésével nem kis látványt produkált. Természetesen rengeteg leírás, és fotó érkezett a Kiskun levelező listára is, melyekből a teljesség igénye nélkül adunk közre egy csokorra valót. 

C/2006 M4 (SWAN) üstökös, Kecskemétről
Rezsabek Nándor sarki fény beszámolója
A 2003. november 20-i sarki fény jelenség Budapestről
Holdhalo és Hold-Jupiter együttállás; 2002. január 23.
Beszámolók az Ikeya-Zhang üstökös észleléséről
A gamma Cas fényességváltozása 2001. szeptember-november
Melléknap-megfigyelés
Vinczúr Balázs beszámolója következik.
Napészlelés
A C/2001 A2 LINEAR üstökös észlelésének összefoglalója
Az I. Kiskun-Neptunusz Csillagászati Észlelőtáborban történt észlelések összefoglalója
Helyszín: Kalimajor, Teleki Kastély
Mars-észlelés
Napészlelés
Holdfogyatkozás 2001. január 9.
Az új év első hónapjának kétségkívül legérdekesebb eseménye a január 9-én megfigyelhető teljes holdfogyatkozás volt. Csoportunk több helyszínről figyelte meg az eseményt, beszámolóikból rövid összefoglalót ismertetünk.
Szabadszemes napfoltok 1999-2001.
R CrB fényességváltozása 2000-2001.

 

      © Copyright MCSE Kiskun Csoport, 2000-
                    ÜzenethagyásHozzáadás a KedvencekhezImpresszum