Ki az amatőrcsillagász?

Nyomtatás Elküldés emailben
Szerző: Keszthelyi Sándor | 2001. March 01., Thursday
A "Ki amatőrcsillagász?" kérdésre jómagam is régóta keresem a választ, így a következő skatulyákat alakítottam ki:

Az emberek két csoportra oszthatók:
1./ a csillagászattal foglalkozók.
2./ a csillagászat nem foglalkozók.

A csillagászattal foglalkozók két csoportra oszthatók:
1./ a csillagászati tevékenységükért fizetést kapnak (profi csillagászok).
2./ a csillagászati tevékenységükért fizetést nem kapnak (amatőrcsillagászok).

Az amatőrcsillagásznál szükséges és elégséges az a definíció, hogy "aki annak vallja magát", azaz ezt ellenőrizni, felülbírálni nem lehet: nincs az embernek főnöke, nem kényszerítheti senki, hogy mikor és mit csináljon vagy mit ne csináljon.
A profi csillagászoknál nem elégséges, hogy "az aki annak vallja magát", szükséges egy csillagász végzettséget igazoló papír. Bár minden profi csillagásznak van csillagász diplomája - de nem minden csillagász diplomás honfitársunknak van csillagászati állása.

Az amatőrcsillagászok két nagy csoportra oszthatók:
1./ észlelő amatőrcsillagászok
2./ nem észlelő amatőrcsillagászok

Az észlelő amatőrcsillagászok aztán szakosodtak: Nap, Hold, bolygók, kisbolygó, üstökös, mélyég, kettőscsillag, változócsillag, szabadszemes jelenségek, meteor, csillagfedés, stb. témákra, persze sokan többfélével is foglalkoznak. Nyilván ők jobban ismerik az égboltot.

A nem észlelő amatőrcsillagászoknak ilyen alfajaival találkoztam:
- elméleti (csillagászati könyveket, cikkeket, honlapokat, médiaműsorokat néző, olvasó vagy ilyeneket író, fordító, azokon gondolkodó, töprengő, számítgató) amatőrcsillagász.
- ismeretterjesztő (a nagyközönségnek csillagászati előadást tartó, távcsöves bemutatást végző, csillagászati vetélkedőket vagy észlelőtáborokat szervező) amatőrcsillagász.
- szakkörös (helyi csoportos, egyesületi) munkát végző (szakkörvezető, csillagászati szakkörbe járó, a közösségért bármit ténykedő) amatőrcsillagász.
- távcsőépítő és egyéb műszert készítő amatőrcsillagász.
- csillagászattörténeti tevékenységet végző amatőrcsillagász.
Persze egy emberen belül többféle én bújhat meg. Ugyanazzal a távcsövével egyszer észlel, másszor bemutat. Mások elméleti vagy csillagászattörténeti kutatásaikról ismeretterjesztő előadáson számolnak be.
Vagy egy munkaidőben profi csillagász szabadidejében amatőr-csillagászkodik: szakkört vezet, ismeretterjesztő előadást tart, cikket ír, vagy kimegy meteorozni. Sokan kezdték fiatalon amatőrcsillagászként, később elvégezték a csillagász szakot és csillagászok lettek. De voltak, akik a csillagászati diplomával másféle állásba kerültek és most szabadidejükben "csak" amatőrcsillagászként van az éggel kapcsolatuk.

 

      © Copyright MCSE Kiskun Csoport, 2000-
                    ÜzenethagyásHozzáadás a KedvencekhezImpresszum